Любен и Джо Рабчев пред списание Ева

За живота, виното и още нещо

Хоризонт САЩ ООД, Plamena Petkova
Odoo image and text block

авторска снимка на Светослав Караджов

 

"Библейската красота на меките хълмове прелива към Дунав, който се точи като сребърна нишка в далечината. Гледката от имението „Седем поколения“ на Любен Рабчев, българския милионер от Калифорния, подкосява краката не по-зле от неговото кюве 2012, спечелило наскоро златен медал на престижното състезание AWC във Виена.", така авторите от списание Ева описват своите впечатления от посещението си при Любен и Джо Рабчев. И продължават:

"Любен е doer – човек, който прави нещата, казва и втората му жена Джо, с която той изглежда истински щастлив. Обръщението към нея неизменно е darling. Всяка сутрин в по-топлите сезони Джо отрязва още окъпани в росата рози от градината пред къщата им. 1500 розови храсти, които ухаят фантастично! После собственоръчно слага стръковете във вазите по масите в ресторанта на хотела в имението. „Срещнах Любен през 1989 година. Дъщеря му ми беше наемателка. Тя му казала, че трябва да ме види, защото сигурно ще ме хареса. Така че дъщерята на Любен ни беше сватовница. Той е много чаровен и силен мъж. Необикновен. Срещала съм много мъже в живота си, но не съм срещала друг с толкова силни убеждения. Не е от хората, които много говорят, той действа. Не ми поднася цветя, но ми прави комплименти и ме окуражава, кара ме да се чувствам добре, че съм такава, каквато съм“, разказва Джо, докато си говорим по женски. През това време Любен Doer Рабчев е отвлякъл мъжете от екипа ни в избата, където заедно с енолога Антон говорят надълго и нашироко как се прави добро вино. Мерло „Седем поколения“ например през юни спечели златен медал на Световния конкурс за вина в Сан Франциско – прецедент за българско вино.

Винарството, както вече изяснихме, е в кръвта на Любен... В имението си край Дунав прави 40 000 бутилки годишно, но продължава да сади лозя. Само през първата година, в която произвежда вино – 2012-а, печели 13 медала. Има златни и сребърни медали от Брюксел, Сан Франциско, Германия и Виена за червените си вина, прави още розета и едни хубави ракии, с които иска да запознае и американците под името „бърбън раки“. Всичките са с марката „Седем поколения“, разбирай винопроизводители, от които той е петото. Шестото е племенникът му Боян, който поема бизнеса в България, а за седмото има много кандидати, но още не са узрели, усмихва се Любен, който има едно особено... капиталистическо чувство за хумор. Двамата с Джо обичат червените вина, смятат, че те правят вечерята по-вкусна.  

"Докато строи хотела, Любен се поуплашва – кой ще дойде тук? Сега му се налага да мисли как да го разшири, единайсетте стаи се оказват абсолютно недостатъчни за интереса към него. Мястото е особено популярно за сватби – 80 годишно. Още отсега за догодина са заявени 20 сватбени тържества, за които има специален ивент център с ресторант. През топлото време гостите ползват открит инфинити басейн, който прелива в крайдунавския пейзаж, комари дори и тогава няма заради системата „Блек хоук“. За риболов и разходка по Дунав на разположение са яхта и моторни лодки.

Аз съм строител, винар, агроном, хотелиер и ресторантьор, изрежда Любен Рабчев. Занимава се с изграждане и на екопътеки, сега разчиства останки на римска крепост наблизо....най-важното в бизнеса е да спечелиш сърцата на хората, като им покажеш, че правят нещо прекрасно, включително за себе си."

Цялото интервю четете ТУК

 

Odoo image and text block

 авторска снимка на Светослав Караджов